ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Υπολογιστής APPLE Mac ή Pc με ελάχιστη διαγώνιο οθόνης 13 ίντσες και ανάλυση 1280 επί 800. Σε περίπτωση που η οθόνη και η ανάλυση που χρησιμοποιείτε είναι μικρότερη, τα κείμενα ίσως εμφανίζονται κομμένα και αποσπασματικά. Η προτεινόμενη λύση είναι να μεγιστοποιήσετε το παράθυρο του πλοηγού σας έτσι ώστε να καλύπτει όλη την επιφάνεια της οθόνης και να σμικρύνετε το μέγεθος του κειμένου πατώντας CTRL - [τα κουμπιά CTRL και μείον].

ADSL σύνδεση στο internet με ελάχιστη ταχύτητα 2Mbps.
Σε ορισμένες σελίδες χρησιμοποιούνται slideshows με κυλιόμενο φόντο καθώς και φωτογραφικό υλικό που μπορείτε να το δείτε σε μεγέθυνση. Οι φωτογραφίες φόντου έχουν ανάλυση high definition έτσι ώστε να εμφανίζονται σωστά ακόμα και σε οθόνες 27 ιντσών χωρίς να χάνουν την ευκρίνεια τους. Αν και έχουμε επιστρατεύσει τις πιο σύγχρονες μεθόδους βελτιστοποίησης μεγέθους, μια καλή ταχύτητα σύνδεσης στο internet εξασφαλίζει την ομαλή περιήγησή σας στη σελίδα μας χωρίς καθυστερήσεις και περιττούς χρόνους αναμονής.

Μια σχετικά καινούργια κάρτα γραφικών. Χωρίς να είναι κάτι το υποχρεωτικό, μια σχετικά γρήγορη κάρτα γραφικών θα βοηθήσει τις κυλήσεις και τις μεταβάσεις των φόντων και του φωτογραφικού υλικού με αποτέλεσμα την ομαλή κίνηση στο animation.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΠΛΟΗΓΩΝ (Browser Compatibility)

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, ο κάθε πλοηγός σχεδιάζει τις σελίδες internet ελαφρώς διαφορετικά από τους υπόλοιπους αλλά και έχει διαφορετικό επίπεδο συμβατότητας με τα μοντέρνα πρωτόκολλα σχεδιασμού για το web. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με τον πλοηγό που χρησιμοποιείτε, υπάρχει και μία σχετική διαφοροποίηση στον τρόπο που βλέπετε το internet. Οι πληροφορίες που σας δίνουμε εδώ ελπίζουμε ότι θα σας βοηθήσουν να πετύχετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα εμφάνισης της σελίδας μας στο σύστημά σας - εφόσον βέβαια επιθυμείτε κάτι τέτοιο.

Οι πληροφορίες αυτές είναι κατηγοριοποιημένες ανά υπολογιστικό σύστημα αλλά και τύπο πλοηγού για τους χρήστες υπολογιστών pc. Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκατεστημένη την πιο πρόσφατη έκδοση του πλοηγού που χρησιμοποιείτε.

Χρήστες υπολογιστών APPLE Mac: Ο Safari είναι ο πλοηγός που σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε. Δείχνει το site ακριβώς όπως έχει σχεδιαστεί. Αντίστοιχα αποτελέσματα θα έχετε με τον Opera όπως και με τον Google Chrome. Ο Firefox σε μερικές περιπτώσεις τροποποιεί ελαφρώς το layout και εμφανίζει διαφορετικά ορισμένα μεγάλα τυπογραφικά στοιχεία. Η τελική επιλογή για εσάς είναι μάλλον ζήτημα προσωπικού γούστου παρά αναγκαιότητας αφού όλοι οι πλοηγοί για mac έχουν πλήρη συμβατότητα και ιδιαίτερα οι τρεις πρώτοι.Χρήστες PC:
Εδώ τα πράγματα από πλοηγό σε πλοηγό είναι αρκετά διαφορετικά επομένως εξετάζουμε αναλυτικότερα την κάθε περίπτωση χωριστά.

• Safari:
Εάν πραγματικά ενδιαφέρεστε να δείτε τον ιστότοπό μας ακριβώς όπως έχει σχεδιαστεί, παρακαλούμε κατεβάστε και εγκαταστήστε στο σύστημά σας τον Safari. Αυτό δεν είναι διαφημιστική παρότρυνση αλλά επιβεβαιωμένη πραγματικότητα μετά από πολλές σειρές δοκιμών. Ιδιαίτερα η ποιότητα και η ομορφία στην σχεδίαση των γραμματοσειρών που μπορείτε να πετύχετε μέσα από τον Safari είναι μέχρι στιγμής αξεπέραστη. Μπορείτε να τον εγκαταστήσετε από εδώ: http://www.apple.com/safari. Μετά την εγκατάσταση και αφού τον ανοίξετε, πάνω δεξιά θα παρατηρήσετε το εικονίδιο ενός γραναζιού. Πατήστε πάνω του και μετακινηθείτε στα preferences (ιδιότητες-επιλογές). Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέξτε το δεύτερο tab από τα αριστερά και στην επιλογή Font Smoothing επιλέξτε Light ή Medium και δείτε πόσο πιο όμορφα θα σχεδιάζονται από εδώ και στο εξής οι γραμματοσειρές σας στο internet.

• Opera: Αυτός είναι ο επόμενος πλοηγός που σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε. Δεν έχει την ομορφιά στις γραμματοσειρές που έχει ο Safari και σε ορισμένες περιπτώσεις αλλάζει ελαφρώς το layout των σελίδων μας αλλά είναι πλήρως λειτουργικός και συμβατός με τα εργαλεία που έχουμε χρησιμοποιήσει.


• Mozilla Firefox:
Αν χρησιμοποιείτε τον Firefox και η οθόνη σας είναι αρκετά στενή τότε υπάρχει περίπτωση η διαφάνεια κειμένου να ανεβαίνει πάνω από την επωνυμία και τα στοιχεία του σχολείου. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στον διακόπτη κύλισης που σας επιτρέπει να κρύβετε το κείμενο προκειμένου να δείτε καλύτερα το φόντο. Η λύση είναι αφενός να μεγιστοποιήσετε το παράθυρο του πλοηγού έτσι ώστε αυτός να καλύπτει όλη την επιφάνεια της οθόνης σας και αφετέρου από τα πάνω menu να επιλέξετε το τρίτο από αριστερά, View (Προβολή) και αφού μεταφερθείτε στα Toolbars (Εργαλεία) να αποεπιλέξετε το Navigation Toolbar (Εργαλείο Πλοήγησης) καθώς και το Bookmarks Toolbar (Εργαλείο Αγαπημένων).

Ο Firefox έχει την τάση να αλλάζει το σχήμα κάποιων μεγάλων τυπογραφικών στοιχείων όπως επίσης και ορισμένα μεγέθη και στυλ στις γραμματοσειρές που χρησιμοποιούμε. Επομένως το layout που θα βλέπετε δεν θα είναι το απολύτως πραγματικό εντούτοις σαν πλοηγός διατηρεί πλήρη συμβατότητα στον τομέα της λειτουργικότητας της σελίδας μας.


• Google Chrome:
O Chrome διατηρεί πλήρη συμβατότητα με τις σελίδες μας όμως δεν μας ικανοποιεί ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζει τις γραμματοσειρές. Επίσης κάποια μεγάλα τυπογραφικά στοιχεία δεν απεικονίζονται με την απαιτούμενη ανάλυση.

• Internet Explorer 8:
Σε περίπτωση που δοκιμάσετε να ανοίξετε τη σελίδα μας χρησιμοποιώντας την έκδοση 8, ο Explorer θα εμφανίσει ένα διαγνωστικό μήνυμα περιορισμού εκτέλεσης δέσμης ενεργειών για αυτή την σελίδα. Πατήστε πάνω του και επιλέξτε να επιτρέπεται αποκλεισμένο περιεχόμενο. Η σελίδα θα ανοίξει κανονικά. Η βασική ασυμβατότητα εντοπίζεται στην αδυναμία του explorer να εμφανίσει σωστά τα παράθυρα κύλισης κειμένου που χρησιμοποιούμε οπότε δεν θα βλέπετε τις πληροφορίες για τον τρόπο που γίνεται η διαδικασία εισαγωγής στο σχολείο αλλά και ούτε τις πληροφορίες που διαβάζετε αυτή τη στιγμή :) Επίσης όλα τα μεγάλα τυπογραφικά στοιχεία θα εμφανίζονται μέσα σε ένα λευκό περίγραμμα και δεν θα είναι ενεργοποιημένες κάποιες φωτοσκιάσεις και κάποια animation. Κατά τα άλλα οι σελίδες λειτουργούν κανονικά.

• Internet Explorer 9:
Σε περίπτωση που δοκιμάσετε να ανοίξετε τη σελίδα μας χρησιμοποιώντας την έκδοση 9, ο Explorer θα εμφανίσει ένα διαγνωστικό μήνυμα περιορισμού εκτέλεσης ενεργειών active x για αυτή την σελίδα. Πατήστε το διπλανό κουμπί για να επιτραπεί η εκτέλεση και η σελίδα θα ανοίξει κανονικά. Εάν η διαφάνεια κειμένου ανεβαίνει πάνω από τα στοιχεία του σχολείου δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στον διακόπτη κύλισης που σας επιτρέπει να κρύβετε το κείμενο προκειμένου να δείτε καλύτερα το φόντο. Η λύση είναι αφενός να μεγιστοποιήσετε το παράθυρο του πλοηγού έτσι ώστε αυτός να καλύπτει όλη την επιφάνεια της οθόνης σας και αφετέρου να κάνετε δεξί κλίκ στον ελεύθερο χώρο που βρίσκεται πάνω από το σημείο που πληκτρολογείτε τις διευθύνσεις internet που θέλετε να επισκεφτείτε. Στο παράθυρο που θα ανοίξει απενεργοποιήστε κατά βούληση τα Menu, Favorites, Command & Status Bars απελευθερώνοντας έτσι τον απαιτούμενο χώρο.

O Internet Explorer 9 αν και ακόμα βρίσκεται σε φάση release candidate δείχνει να είναι ένας πραγματικά μοντέρνος πλοηγός και δείχνει να υποστηρίζει σωστά όλα τα σύγχρονα εργαλεία και τα πρωτόκολλα κατασκευής σελίδων για το web. Σχεδιάζει όλες τις σελίδες μας σωστά, ο τρόπος που δείχνει τις γραμματοσειρές είναι καλύτερος από όλους τους προηγούμενους πλοηγούς πλην του Safari αλλά δυστυχώς ένα από τα plugin που χρησιμοποιούμε δεν έχει ακόμα συμβατότητα μαζί του επομένως δεν θα μπορείτε να δείτε τις επιπλέον φωτογραφίες που έχουμε ανεβάσει ούτε τον χάρτη της περιοχής του σχολείου στην σελίδα της Επικοινωνίας. Όταν όμως διατεθεί η τελική έκδοση ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε πλήρη συμβατότητα.

USER INTERFACE

Screen shot 2011-03-12 at 9.35.05 μ.μ. |Διακόπτης κύλισης χώρου κειμένου:
Όπως ήδη έχετε παρατηρήσει, ο κεντρικός χώρος κειμένου είναι μια διαφάνεια. Αυτό το διαφανές φύλο μπορείτε να το εμφανίζετε και να το εξαφανίζετε κατά βούληση όταν θέλετε να παρατηρήσετε καλύτερα το φόντο που βρίσκεται από πίσω. Το κουμπί που ενεργοποιεί αυτή την δυνατότητα θα το βρείτε μετά την επωνυμία και τα στοιχεία του σχολείου και είναι διαθέσιμο σε όλες της σελίδες του ιστότοπου.


Screen shot 2011-03-12 at 9.39.13 μ.μ.|Βέλη εναλλαγής κυλιόμενου φόντου:
Σε ορισμένες σελίδες - όπως στην σελίδα ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ αλλά και στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ - δεξιά από τον κεντρικό χώρο κειμένου θα παρατηρήσετε δύο βέλη. Αυτό σημαίνει ότι η σελίδα αυτή διαθέτει παραπάνω από ένα φόντο. Για να μετακινηθείτε στα υπόλοιπα, απλώς πατήστε τα βέλη. Μπορείτε εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και τα βέλη που βρίσκονται στο πληκτρολόγιό σας. Όταν φτάσετε σε κάποιο φόντο που σας ενδιαφέρει να παρατηρήσετε καλύτερα, απλά πατήστε το κουμπί κύλισης χώρου κειμένου και το κείμενο θα γλιστρήσει προς τα κάτω αποκαλύπτοντας το φόντο από πίσω του.

Στην πραγματικότητα οι σελίδες με τα πολλαπλά φόντα λειτουργούν σαν ένα κυλιόμενο slideshow. Έχουμε προγραμματίσει έτσι την σελίδα ώστε ακόμα και εάν εσείς δεν κάνετε τίποτε, από την στιγμή που παραμένετε σε αυτή, κάθε 30 δευτερόλεπτα να εισέρχεται το επόμενο φόντο.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που διαθέσατε. Ευχόμαστε αυτές οι πληροφορίες να σας φανούν χρήσιμες. Καλή εξερεύνηση!
Προκειμένου η εμπειρία από την περιήγησή σας στις σελίδες μας να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη, παρακαλούμε συμβουλευτείτε τις οδηγίες πλοήγησης που θα βρείτε στο πάνελ δεξιά. Μετακινηθείτε στις καρτέλες χρησιμοποιώντας τα μικρά βέλη δεξιά και αριστερά.

Αυτή η ιστοσελίδα
δεν είναι συμβατή με τον Internet Explorer (έως και την έκδοση 8).Είναι όμως συμβατή με τον Internet Explorer 9.

Με όλους τους άλλους πλοηγούς υπάρχει πλήρης συμβατότητα
χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες εκδόσεις τους. Επομένως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

• Mozilla Firefox
• Safari
• Google Chrome
• Opera Browser

Ακόμα και εάν βλέπετε σωστά την σελίδα, συμβουλευτείτε τουλάχιστον τις
οδηγίες που αφορούν τους διακόπτες που έχουμε ενσωματώσει στο user interface. Θα σας δείξουν πώς να κρύβετε τον χώρο κειμένου προκειμένου να βλέπετε τα κυλιόμενα φόντα και πώς να επιλέγετε διαφορετικά φόντα.

Περισσότερες πληροφορίες στα πάνελ που ακολουθούν.